{{ 'ml-label-loading-course' | message }}
{{ toc.name }}
{{ toc.signature }}
{{ tocHeader }} {{ 'ml-btn-view-details' | message }}
{{ tocSubheader }}
{{ 'ml-toc-proceed-mlc' | message }}
{{ 'ml-toc-proceed-tbs' | message }}
Lektion
Övningar
Rekommenderade
Tester
Ett fel uppstod, försök igen senare!
Kapitel {{ article.chapter.number }}
{{ article.number }}. 

{{ article.displayTitle }}

{{ article.intro.summary }}
Visa mindre Visa mer expand_more
{{ ability.description }} {{ ability.displayTitle }}
Inställningar & verktyg för lektion
{{ 'ml-lesson-number-slides' | message : article.intro.bblockCount }}
{{ 'ml-lesson-number-exercises' | message : article.intro.exerciseCount }}
{{ 'ml-lesson-time-estimation' | message }}
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
  • Oberoende händelser
  • Beroende händelser
  • Multiplikation av sannolikheter
  • Addition av sannolikheter
  • Träddiagram
  • Utfallsmatris
Teori

Oberoende händelser

Två händelser och är oberoende om den ena händelsens förekomst inte påverkar den andra. De är också oberoende om och endast om sannolikheten att båda inträffar är lika med produkten av deras individuella sannolikheter.

Varför

Till exempel — tänk dig att en skål innehåller tre kulor: en grön, en orange och en blå. Låt och vara händelserna att dra den gröna, blå och orange kulan, respektive.

1 orange, 1 blå och 1 grön marmor i en skål

Anta att man drar en kula i taget, och att den första kulan läggs tillbaka innan den andra dragningen. Vad är sannolikheten att först dra en grön kula och sedan en orange kula?

1 orange, 1 blå och 1 grön marmor i en skål

I det här fallet finns det möjliga utfall när man drar två kulor, en i taget, och lägger tillbaka den första innan nästa dragning. Bara av dessa utfall motsvarar händelsen att först dra en grön kula och sedan en orange kula.

Därför är sannolikheten att först dra en grön kula och sedan en orange kula

Nästa steg är att beräkna sannolikheten för varje händelse var för sig. Sannolikheten att först dra en grön kula får man genom att dela antalet gynnsamma utfall med det totala antalet kulor. Skålen innehåller kulor, varav är grön. Eftersom kulan läggs tillbaka, finns det vid nästa dragning återigen kulor i skålen, varav är orange.

Eftersom sannolikheten att båda händelserna inträffar är lika med produkten av deras individuella sannolikheter, är händelserna oberoende.

Teori

Beroende händelser

Två händelser och kallas beroende om det att den ena inträffar påverkar sannolikheten för att den andra inträffar. Om händelserna är beroende, är sannolikheten att båda inträffar lika med produkten av sannolikheten att den första händelsen inträffar och sannolikheten att den andra händelsen inträffar efter att den första redan har hänt.

Varför

Till exempel — anta att en skål innehåller tre kulor: en grön, en orange och en blå. Låt och vara händelserna att dra den gröna, blå respektive orange kulan.

1 orange, 1 blå och 1 grön marmor i en skål

Anta att man drar kulorna en i taget och att de inte läggs tillbaka efter dragning. Vad är sannolikheten att först dra en grön kula och sedan en orange kula?

1 orange, 1 blå och 1 grön marmor i en skål

Som du ser påverkas utfallet vid den andra dragningen av vad som hände vid den första. Till exempel — om den orange kulan dras först, finns det inga orange kulor kvar. Därför är sannolikheten att dra en orange kula vid den andra dragningen i det fallet. När kulorna dras en i taget utan att läggas tillbaka, finns det totalt möjliga utfall för att dra två kulor.

Av de möjliga utfallen är det bara utfall som motsvarar att först dra den gröna kulan och sedan den orange. Därför är sannolikheten för att detta inträffar

Nästa steg är att beräkna sannolikheten för varje händelse var för sig. Sannolikheten att först dra en grön kula får man genom att dela antalet gynnsamma utfall med det totala antalet kulor. Skålen innehåller totalt kulor, varav är grön.

Om det är givet att den första dragningen är grön, finns det fortfarande orange kula kvar i skålen. Men nu finns det bara kulor kvar totalt. Därför är sannolikheten att dra den orange kulan, givet att den första var grön,

Sammanfattningsvis är händelserna beroende, eftersom den första händelsen påverkar sannolikheten för att den andra inträffar. Detta bekräftas också av regeln för beroende händelser.

Teori

Multiplikation av sannolikheter

När man gör flera olika slumpförsök, eller när ett upprepas, får man en kombination av händelser. Sannolikheten för att både händelse och från olika slumpförsök, inträffar får man genom att multiplicera deras individuella sannolikheter.

Exempel

Vad är sannolikheten för två beroende händelser?

Om man drar två kort ur en kortlek, vad är sannolikheten att båda är spader?

Ledtråd

Analysera om händelserna att välja en spader första och andra gången är beroende eller oberoende. Multiplicera sedan deras sannolikheter.

Lösning

I en kortlek finns det kort med av varje färg (ruter, hjärter, klöver och spader) så sannolikheten att det första kortet man drar är ett spader är
Om man redan har dragit ett spader innebär det att det finns totalt kort kvar varav är spader. Då är sannolikheten att dra ytterligare ett spader
Sannolikheten att dra ytterligare ett spader är alltså beroende av vilken färg det första kortet hade. Genom att multiplicera sannolikheterna för händelserna kan vi bestämma sannolikheten för att dra två spader.
Sannolikheten för att slumpmässigt dra två spader ur en kortlek är alltså
Teori

Addition av sannolikheter

För två händelser, och som inte kan inträffa samtidigt, är sannolikheten att någon av dem inträffar summan av deras individuella sannolikheter.

Teori

Träddiagram

Ett träddiagram illustrerar alla möjliga utfall av ett experiment som involverar flera steg, som att kasta en tärning två gånger. Det består huvudsakligen av noder och grenar.

  • Noder: Varje nod representerar ett visst utfall.
  • Grenar: En gren kopplar samman två noder. Flera grenar kan sträcka sig från varje nod och visa olika möjligheter.
För att skapa ett träddiagram som visar alla möjliga utfall när man kastar en tärning två gånger, börja med en rotnod. Från denna rot, rita grenar för varje möjligt utfall av det första kastet. I slutet av varje gren, skapa en ny nod för att representera varje utfall.
Sex grenar sträcker sig från en rotnod, där varje gren representerar ett tärningskast: 1, 2, 3, 4, 5 och 6.
Oavsett vad resultatet av det första kastet är, finns det också sex olika utfall vid det andra kastet. Således sträcker sig sex grenar från varje möjligt utfall av det första kastet för att koppla det till noderna som representerar utfallen av det andra kastet.
Ett träddiagram som visar utfallen när man kastar en tärning två gånger: sex grenar utgår från rotnoden för det första kastet, och var och en av dessa grenar delar sig i ytterligare sex för det andra kastets utfall.
Slutnoderna visar alla möjliga utfall av detta experiment, vilka är Av detta är sannolikheten att få två ettor när man kastar en tärning två gånger eftersom det endast finns ett gynnsamt utfall för denna händelse. Detta representeras av den vänstra grenen i träddiagrammet.
Denna sannolikhet kan också hittas genom att multiplicera sannolikheten för den första händelsen med sannolikheten för den andra händelsen. Sannolikheten att slå en på Kast är Detta är samma sannolikhet som att få en på Kast
Denna regel gäller endast när en händelse inte påverkar den andra — om sannolikheten för händelse är och sannolikheten för händelse är då är sannolikheten för att både och inträffar tillsammans produkten av deras individuella sannolikheter.
Träddiagram hjälper till att hitta sannolikheter i flerstegade experiment. Att skriva sannolikheter på grenarna visar hur de kombineras. Genom att multiplicera sannolikheter längs grenarna kan sannolikheten för specifika utfall snabbt beräknas.
Exempel

Beräkna sannolikhet med träddiagram

Två lyckohjul är uppdelade i åtta delar vardera. I det ena hjulet finns siffrorna och i det andra finns bokstäverna A–H.

Ett hjul är indelat i fält med siffrorna 1–8 och ett annat hjul är indelat i fält med bokstäverna A till H
Vad är sannolikheten för att få en udda siffra och en konsonant när båda hjulen snurras?

Ledtråd

Bestäm om händelserna är beroende eller oberoende. Hitta deras sannolikheter och beräkna sedan deras produkt.

Lösning

Vi löser uppgiften med ett träddiagram. På första hjulet är av de siffrorna udda, så sannolikheten för att få en udda siffra är
På andra hjulet är av de bokstäverna konsonanter (B, C, D, F, G och H) så sannolikheten för att hjulet stannar på en sådan är
Träddiagram
För att beräkna sannolikheten att få både udda siffra och konsonant multipliceras sannolikheterna längs denna väg i träddiagrammet:
Teori

Utfallsmatris

Utfallsmatriser kan användas för att visualisera slumpförsök i två steg om alla utfall är lika sannolika. De kan vara att föredra om antalet utfall är så många att det blir oöverskådligt med ett träddiagram. Det är vanligt att man använder dem för att representera möjliga utfall vid två tärningskast. Man kan t.ex. bestämma sannolikheten för att få både en och en Det spelar ingen roll vad man får först, så det finns gynnsamma utfall.
Sannolikheten för händelsen kan beräknas med sannolikhetsformeln, alltså genom att dividera antal gynnsamma utfall ( st.) med antal möjliga ( st.):
Laddar innehåll